Označevanje stopnic in nivojskih prehodov

Označevanje stopnic in nivojskih prehodov je namenjeno slabovidnim osebam in vsem nam. Z označevanjem opozarjamo uporabnika na potencialno nevarnost na poti.

Priporočam označevanje prve in zadnje stopnice z enobarvnim protizdrsnim trakom in pa nivojskih prehodov, nevarnih stopnic in industrijskih objektov z rumeno – črnim protizdrsnim trakom. Več o primerih označevanja stopnic.

NIVOJSKE PREHODE ZLAHKA SPREGLEDAMO

Ocenjujem, da so lahko nivojski prehodi (npr. ena stopnica) zelo nevarni in velikokokrat spregledani. Priporočam, da se jih označi z rumeno/črnim opozorilnim protizdrsnim trakom. Trak ne sme drseti, saj se z drsenjem zelo poveča nevarnost za nesrečo. Najmanjša predpisana širina za označevanje je 50mm. Z rumeno-črno označujemo tudi prvo in zadnjo stopnico v industrijskih objektih, kot so proizvodne hale, skladišča … kjer je zaradi delovnega procesa in s tem manjšega osredotočenja na pot nevarnost večja.

VSI OBJEKTI NAJ IMAJO ISTI OZNAČEVALNI PLAN

Z enotnim označevanjem v podjetju pripomoremu k jasnem razumevanju znakov vseh udeležencev. Direktor pravilno zazna situacijo v proizvodnji in obratno delavec ve kaj pomenijo barve stopnic v upravi.

DVE MUHI NA EN MAH (2 v 1)

Za označevanje stopnic in nivojskih prehodov priporočam naše protizdrsne trakove s katerimi ugodite vsem zahtevam:

  • da ne drsijo,
  • da so jasno označene.

ZAKONODAJA:

V 56. členu pravilnika o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih piše, da stopnice ne smejo drseti, oz. če drsijo jih je potrebno oblepiti s trakovi proti drsenju. Po zakonodaji morajo biti nivojski prehodi označeni s trakovi širine vsaj 5cm.

Na voljo imamo 4 vrste protizdrsnih trakov primernih za označevanje stopnic:

  • Standardni – bolj grobi (se uporabljajo za notranjo in zunanjo uporabo. Imajo zelo visok koeficient trenja (protizdrsnost) in so zelo trpežni. Pohodna površina je iz aluminijevega oksida (kot brusni papir) Priporočamo za vse stopnice, kjer se hodi s čevlji).
  • Prožni – bolj gladki (priporočamo za notranjo uporabo). Primerni so tudi za površine, kjer hodimo bosi ali s copati. Pohodna površina je iz PVC-ja s protizdrsno teksturo. So enostavni za čiščenje.
  • Prožni BG (priporočamo za notranjo uporabo) – izdelani s posebnim procesom v proizvodnji – mikro pihanjem. Odlične proti-zdrsne lastnosti za neabrazivni trak. Enostaven za čistit. Globji vzorec in trpežnejša tekstura. Tudi, kot svetleči v temi.
  • Prilagodljivi – za rebrasto (solzice …) pohodno pločevino. Za razliko od standardnih in bolj gladkih niso samolepljivi in jih vtremo v površino s pomočjo plastičnega kladiva.

Katero barvo izbrati?

Večinoma se za označevanje stopnic uporablja rumena, flourescentno rumena ali rumeno/črna barva trakov. Na stopnicah je potrebno ustvarit kontrast – da je dobro vidna. Npr. za rumene stopnice je potrebno izbrati barvo, ki je dobro vidna npr. črna ali rdeča

Katere barve so na voljo?

  • Standardni (rumena, siva, črna, modra, zelena, rdeča, rjava, bela, fluorescentno rumena, rumeno/črna, rdeče/bela in prozorna),
  • Prožni (rumena, rdeča, zelena, črna, bela),
  • Prožni BG (črna,rumena, siva, bela, modra, prozorna),
  • Prilagodljivi (rumena, rumena/črna, črna).

Stopnice je možno označiti tudi z našimi označevalnimi trakovi. V kolikor se odločite za označevalne trakove priporočamo, da pohodno ploskev označite s PermaSafety ali PermaSafety Route, ki imajo protizdrsno teksturo. Možno je pa uporabiti tudi naše standardne označevalne trakove.